číslo 23/2000
vychází 22. května

Zpět na obsah         

Film a televize


Do televize se vrací "na plný úvazek" hudba

Vážná hudba má v programu České televize opět postavení, jaké jí právem náleží. Řada nových filmů a pořadů se stala skutečnou ozdobou obrazovky, obohacují ji i dobře vybrané snímky ze zahraničí. Z poslední doby připomeňme zdařilou inscenaci opery Bohuslava Martinů Řecké pašije (milovníci Bohuslava Martinů se mohou těšit na připravovanou televizní podobu jeho další opery - původně rozhlasové jednoaktovky Hlas lesa) či dokument o Janu a Rafaelu Kubelíkových.

V pravidelném hudebním klubu (vždy ve středu večer na ČT 2) byly uvedeny znamenité zahraniční i domácí snímky, například francouzský dokumentární cyklus o světových klavíristech a životopisný snímek Evropan o skladateli Antonínu Rejchovi. Nejbližší hudební klub Miroslav Etzler a Zdeněk Hess v hlavních rolích opery B. Martinů Řecké pašijebude věnován televiznímu festivalu Zlatá Praha: jako ohlédnutí za minulým ročníkem této významné mezinárodní přehlídky filmů o hudbě a tanci zopakuje loňské oceněné pořady Slzy nože a Podivuhodný let.

Jeden z vedoucích hudební tvůrčí skupiny ČT Vítězslav Sýkora připomíná i připravované hudebně dramatické pořady, především ten nejbližší - celosvětový projekt nazvaný Traviata z Paříže, na němž se podílí i Česká televize: "Obdobně jako jsme před několika lety přenášeli Tosku z autentických míst Říma, zavítáme tentokrát do města milenců na Seině. Kamery se budou snažit zachytit něco z úchvatné nálady slavného Dumasova románu Dáma s kaméliemi v sousedství geniální Verdiho hudby. Projekt je vysílán z Paříže živě, a to ve čtyřech půlhodinových částech."

Mimořádnou hudební kapitolou České televize je samozřejmě také Pražské jaro; v přímém přenosu zazní i koncert Newyorské filharmonie (24. června), který je sice trochu opožděným, ale o to významnějším vrcholem letošního festivalu.

(ap)

Ohlédnutí za Zlatou Prahou: ČT 2, 31. května 20.00

Traviata z Paříže: ČT 2, 3. června 21.00, 4. června 13.00, 21.00 a 23.30

Foto František Karoch