číslo 22/2000
vychází 15. května

Zpět na obsah         

Styl


Světlo na konci tunelu?

Staveniště jaderné elektrárnyTermíny jako občanská neposlušnost či přímá akce se u nás začaly skloňovat teprve nedávno. Zřejmě prvními většími událostmi, které těmito slovy můžeme označit, byly blokáda jaderné elektrárny Temelín a snaha zabránit likvidaci severočeských Libkovic. Cíl přímých akcí je zřejmý - upozornit na nějaký problém média a vyvolat veřejný tlak na jeho řešení. Používají se tam, kde jiné prostředky dané naším právním řádem selhaly nebo neposkytovaly dostatečný prostor. Přímými akcemi vstoupilo české ekologické hnutí do povědomí širší veřejnosti a v panujícím ospalém ovzduší si získalo mnoho nepřátel. Důvod je nasnadě - osobní angažovanost u nás byla posledních čtyřicet let považována za podezřelou. Ještě tak možná sbírat v lese plechovky pod bedlivým dozorem Hnutí Brontosaurus (s lehkým úsměškem - ti mladí jsou ale podivíni) a sázet smrčky na umírajících pláních Krušných hor. K pravdivému pojmenování příčin a nikoli pouhému odstraňování následků až na několik čestných výjimek nedošlo.

Začátkem devadesátých let vznikla řada občanských iniciativ, které začaly aktivně a účinně prosazovat šetrnější přístup k ochraně životního prostředí, pasivní postoj značné části veřejnosti se však nezměnil. Naopak druhá polovina devadesátých let je typická vzrůstající nedůvěrou k občanským iniciativám, a to nejen v oblasti životního prostředí. Svět zase ztrácí široké spektrum barev a začíná šednout.

Paradoxem je, že se po téměř deseti letech a ve zcela jiné společenské atmosféře opět setkávají dvě velká témata českého environmentálního hnutí - těžba uhlí v severních Čechách a provoz hnědouhelných elektráren s dostavbou jaderné elektrárny Temelín. V severních Čechách stávkují horníci, kteří chtějí zastavit, či alespoň zpomalit útlum dolů, a zachovat tak pracovní příležitosti. Monopolní polostátní elektrárenská společnost ČEZ vyváží elektrickou energii pod cenou do sousedních států. Objem vyvážené elektřiny se rovná roční předpokládané produkci Temelína. Vývoz dotují české domácnosti. Termín dostavby JETE a její cena jsou opět definitivně konečné a svou hlavou je garantuje Miroslav Grégr. Do elektrárny by mělo být na podzim zavezeno jaderné palivo a zahájen zkušební provoz.

V této chvíli přichází široká koalice občanských sdružení s požadavkem, aby bylo o dostavbě jaderné elektrárny vypsáno referendum. Po Impulsu 99 a Děkujeme odejděte je to už třetí výrazný projev snah po probuzení společnosti, postižené únavou z politiky. Je bezesporu důležité, zda zatížíme své potomky břemenem vyhořelého jaderného paliva či radioaktivními odkališti.

Občanské iniciativy se nesnaží posunout vývoj zpět a vrátit se na stromy. Snaží se dát skutečnou náplň sousloví občanská společnost, kterým se ohání řada našich politiků, bohužel však bez představy o jeho obsahu. Před dvěma lety Česká republika podepsala v dánském Aarhusu Úmluvu o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí. Signatářské země se zavázaly podporovat veřejnost v její snaze zapojovat se do rozhodovacích procesů v oblasti životního prostředí. Referendum o JETE by mohlo být důkazem, že svůj podpis na Úmluvě a fráze o občanské společnosti myslíme vážně.

KAROLÍNA ŠULOVÁ